Acest articol isi propune sa trateze blatul de bucatarie construit din materiale compozite. In particular vom trata un material ce inglobeaza in structura, ca liant, polimeri acrilici. Kerrock este un material compozit ce are in componenta un material de umplere anorganic si un liant pe baza de polimeri acrilici. Aceasta combinatie de elemente permite obtinerea unor suprafete omogene si consistente dar totodata, suprafata obtinuta este calda in comparatie cu blaturile din granit si marmura. Totusi, avind in structura polimeri acrilici, suprafetele obtinute prezinta caracteristici similare lemnul ori metalele moi ceea ce permite prelucrare prin taiere, slefuire, lustruire ori aplicarea de tratamente termice pentru modelarea formelor curbe.
O particularitate remarcabila este posibilitatea de a lipi/imbina diverse elemente cum ar fi placile ce formeaza blat-ul, piesele antistrop, cantul ce da grosime blat-ului, diverse elemente ce pot crea spatii pentru depozitare, ornamente, chiar si chiuvetele de bucatarie (bineinteles, executate din acelasi material compozit) astfel incit acestea sa formeze o piesa monobloc. Piesa finita astfel obtinuta are are un avantaj net asupra majoritatii materialelor pentru blat existente pe piata, respectiv imbinarile intre elemente sint perfecte, invizibile dupa slefuire.
Un aspect important, ce merita mentionat este impermeabilitatea suprafetelor compozite, caracterstica esentiala pentru utilizarea ca materie prima in productia de blaturi pentru bucatarie, baie si alte zone cu umiditate relativa ridicata.
Datorita coeficientului de elasticitate ridicat, materiale acrilice se pot modela la cald fara efecte negative ce se pot concretiza prin fisuri/microfisuri, tensiuni in material, etc. Aceasta caracteristica unica permite materializarea unor concepte inedite, imposibil de obtinut cu materialele compozite ce au la baza cuart-ul.
O alta caracteristica unica acestei clase de materiale o reprezinta paleta de culori variata si in particular modelele translucide. Acestea au capacitatea de a reda efecte luminoase spectaculoase, altfel imposibil de obtinut.
Bineinteles ca si aceste materiale pe linga avantajele redate pe larg mai sus cit si cele ce sint enumerate aici prezinta si dezavantaje. Cele mai importante sint:
- rezistenta medie la socuri termice, lucru care poate deteriora suprafata prin pozarea unui obiect fierbinte
- rezistenta medie la socuri mecanice. Daca luam cazul particular al unui blat de bucatarie, un obiect solid, de regula metalic poate produce zgirierea ori ciobirea suprafetei in cazul unui impact puteric.
- implica costuri ridicate, preturile practicate sint net superioare materialelor traditionale pe baza de lemn
Totusi compozitul acrilic se comporta exceptional in procesul de slefuire. Posibilitatea slefuirii pe suprafata pina la punctul in care materialul compozit isi recapata forma initiala “out of the box” da longevitate pieselor finite. Acest procedeu este posibil, cu rezultate excelente, de regula in cazul zgirieturilor superficiale dar nu se exclude nici in cazuri grave. Refacerea suprafetei compozitului este o particularitate de concept inca din procesul de productie, culoarea si textura acestuia fiind uniform distribuite in masa compozitului.
Ca rezultat al acestestor caracteristici, compozitul acrilic poate fi considerat un material de exceptie pentru utilizare casnica/semiprofesionala insa il face adecvat si pentru utilizarea in mediul profesional, chiar si industrial.